Žiaci uvidia prácu na stredisku integrovaného záchranného systému

07.02.2012 Prešov

Prešov 7. februára (TASR) - V rámci Európskeho dňa tiesňového čísla 112 sa v piatok 10. februára uskutoční Deň otvorených dverí na koordinačnom stredisku integrovaného záchranného systému v Prešove. Je určený pre žiakov základných, stredných a vysokých škôl, ako aj zástupcov médií. Úvodné slovo pritom dostanú prednosta Obvodného úradu v Prešove Stanislav Kahanec a vedúci Civilnej ochrany a krízového riadenia Jozef Čorba.
\"Žiaci sa na začiatku oboznámia s fungovaním príjmu tiesňového čísla 112 a vysielaním záchranných zložiek na zásah alebo k postihnutému. V rámci neho aj so štruktúrou integrovaného záchranného systému a činnosťou operátorov, dispečerov a záchranárov na mieste udalosti,\" priblížila Lenka Meravá z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.
Špecifikom prešovskej akcie budú ukážky spojené s činnosťou hasičskej zdravotnej a záchrannej služby. Medzi nimi bude aj ukážka zameraná na dopravnú nehodu, v ktorej hasiči budú vyslobodzovať zranených. Počas programu účastníkom rozdajú propagačné predmety s cieľom šíriť osvetu, ktorá je jedným z hlavných cieľov organizácie národných dní tiesňového čísla 112 vyhláseného Európskou komisiou. Na záver sa uskutoční tlačová konferencia so zainteresovanými.
\"Ministerstvo vnútra v tento deň vyhlási aj súťaž pre základné školy vo výtvarných prácach a pre stredné školy v písaní eseje. V oboch kategóriách sú tri témy,\" doplnila Meravá. Súťaž bude prebiehať na regionálnej a následne na celoslovenskej úrovni. Najlepšie práce vyhodnotia a odmenia. Z víťazných prác sa vyhotoví kalendár, ktorý bude slúžiť na oslavy národného dňa tiesňového čísla 112 v budúcom roku.
 

Vyberte región